“Muziek heeft kinderen zoveel te bieden. Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar ook bewezen goed voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. Muziek maken, maakt kinderen slim, sociaal én gelukkig. Er komt zoveel bij kijken, concentratie, discipline, doorzetten. Zorg dragen voor je eigen muziekinstrument. In een orkest leer je samenwerken en naar elkaar luisteren. Samen optreden zorgt voor onvergetelijke ervaringen. Je competent voelen en trots zijn. Daar groeien kinderen enorm van.”

Alle kinderen die eind groep 4 zitten krijgen kennismakingslessen van het Leerorkest. Zij maken dan kennis met de instrumenten waar zij uit kunnen kiezen: dwarsfluit, klarinet, trompet, hoorn, slagwerk, viool, altviool, cello en contrabas. Begin groep 5 zijn de keuzes gemaakt en starten de lessen. Wekelijks spelen de kinderen op hun gekozen instrument en krijgen les van bevlogen professionals. Jaarlijks zijn 2 concerten: met de kerst en aan het eind van het schooljaar. De kinderen spelen dan (met hun jaargroep) in hun heuse orkest voor alle ouders en belangstellenden.
Eind groep 8 hebben de kinderen 4 jaar les gehad en is er een diploma uitreiking.
Sinds een aantal jaar biedt het Leerorkest de mogelijkheid om een thuis instrument te lenen. Dit is voor kinderen in de groepen 6, zij mogen het instrument lenen tot ze van school gaan.